Ηλέκτρα Ασιλιάν

Ψυχολόγος, Ειδ. Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Δασκάλα Θεραπευτικής Ιππασίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από τη νεαρή ηλικία των οκτώ ετών ξεκινάει η ενασχόλησή της με την ιππασία. Το 2009 εισάγεται στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο ολοκληρώνει το 2013.

Παράλληλα, το 2011 προσπαθώντας να «παντρέψει» την επιστήμη της ψυχολόγίας με τη μεγάλη της αγάπη – τα άλογα -, αρχίζει να στρέφεται προς το επιστημονικό αντικείμενο της εκπαιδευτικής-θεραπευτικής ιππασίας, παρακολουθώντας ποικίλα εκπαιδευτικά σεμινάρια και προσφέροντας εθελοντική εργασία σε διάφορες δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Το 2012 στην Κέρκυρα γνωρίζει τον Franklin Levinson, τον παγκοσμίου φήμης γητευτή αλόγων, από τον οποίο διδάσκεται την τέχνη της εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με το άλογο μέσα από τη συμπόνια, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική της εκπαιδευτική και θεραπευτική πρακτική με τα άλογα και τους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση που διδάχθηκε. Εργάζεται σε ποικίλα πλαίσια ως δασκάλα ιππασίας, εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας και εκπαιδεύτρια αλόγων έως το 2015. Στο τέλος του ίδιου έτους ξεκινάει και την ειδίκευσή της στην Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.

Με αφορμή τον ερχομό ενός «ατίθασου» πρώην ιπποδρομιακού αλόγου – του Unique – το 2015 ιδρύει μαζί με μια ομάδα υποστηρικτών το Unique Horsemanship, του οποίου αποτελεί «ψυχή».

Το 2018 αποκτά το δίπλωμά της στη Θεραπευτική Ιππασία, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την HETI (Federation of Horses in Education and Therapy International), έχοντας τη δικαιοδοσία να διδάξει ιππασία σε άτομα με κινητικές, νοητικές και ψυχολογικές δυσκολίες.

Μέσα από το αστείρευτο πάθος της, έχοντας «παντρέψει» την ιππική τέχνη και την αγάπη για τα άλογα με την επιστήμη της ψυχολογίας, προσφέρει ευκαιρίες για εκπαίδευση και αλλαγή τόσο για τα ίδια τα άλογα, όσο και για τους ανθρώπους. Παράλληλα, ως ειδικευόμενη ψυχοθεραπεύτρια, παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής (χωρίς άλογα).