Θεραπευτική Επαφή με Άλογα

«Σύσκεψη ομάδας», κορίτσι με Asperger

Το πρόγραμμα θεραπευτικής επαφής με άλογα αφορά παιδιά,  εφήβους και ενήλικες με αυτισμό, νοητικές, ψυχολογικές, αλλά και κινητικές δυσκολίες.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει στοιχεία θεραπευτικής ιππασίας, ιππικής εκπαίδευσης (horsemanship) και μάθησης με το άλογο (Equine Facilitated Learning), σε συνάρτηση με διάφορα εργαλεία συμπεριφορικών και διαλεκτικών μεθόδων θεραπείας, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου.

Εκτέλεση άσκησης εδάφους με καθοδήγηση, αγόρι με κινητικές και νοητικές δυσκολίες

Ο πρώτος βασικός άξονας πάνω στο οποίο δημιουργήθηκε αυτό το πρόγραμμα είναι ο σεβασμός στους ρυθμούς και στις ανάγκες του ατόμου, το οποίο σημαίνει ότι δεν επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στη διάγνωση, αλλά δίνουμε χώρο και χρόνο στις δυνατότητές του και την ανάπτυξή τους.

Ο δεύτερος άξονας είναι ο σεβασμός στη φύση και τις ανάγκες του αλόγου, γεγονός που σημαίνει ότι το ζώο δεν θυσιάζεται για τη θεραπεία του ανθρώπου. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει με το άλογο έχει ως στόχο την ανάπτυξη και του ίδιου.

Μέσα από αυτόν το δρόμο δίνουμε και στα άτομα που εμπλέκονται στη θεραπεία, το μήνυμα ότι τα ζώα δεν είναι υπηρέτες μας, και ότι μπορούμε να σχετιστούμε μαζί τους μέσα από μια ειλικρινή σχέση στην οποία υπάρχει εμπιστοσύνη και επικοινωνία – αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε και στη σχέση τους με τους ανθρώπους.

Νιώθοντας την ανάσα του αλόγου, κορίτσι με σύνδρομο Down

Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα αφορούν την προσέγγιση, τη φροντίδα και την ήπια αλληλεπίδραση με το άλογο, κατά κύριο λόγο στο έδαφος.

Οι συνεδρίες είναι ατομικές, έχουν διάρκεια έως 30 λεπτά, και λαμβάνουν χώρα μια φορά την εβδομάδα σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα.