Ψυχοθεραπεία με Άλογα

Ένα λιοντάρι πλησιάζει ένα ποτάμι. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται μια αγέλη αλόγων, η οποία ξεκουράζεται. Τα άλογα αρχικά βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά μέσα σε μερικά λεπτά ευησυχάζονται και συνεχίζουν να απολαμβάνουν το νερό και τον ήλιο. Αντιλαμβάνονται ότι το λιοντάρι είναι χορτασμένο, ότι δεν έχει πρόθεση να τους επιτεθεί, και ότι απλά ήρθε να ξεδιψάσει. Και έτσι ο συναγερμός λήγει.

Η ικανότητα των αλόγων να «διαβάζουν» αυτόν που έχουν απέναντί τους, είναι εκείνη που τα έχει βοηθήσει να επιβιώσουν και να εξελιχθούν από την προϊστορική εποχή έως σήμερα.

Τα άλογα αντιλαμβάνονται την ενέργεια, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, και ανταποκρίνονται σε αυτά χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις. Ζουν στο «εδώ και τώρα», και ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που λαμβάνουν κάθε μοναδική στιγμή. Μπορεί να μη γνωρίζουν το παρελθόν και τις πεποιθήσεις μας γνωστικά, αλλά τα νιώθουν. Μπορεί να μην ξέρουν τι έχει συμβεί μέσα στη μέρα μας και πόσο αυτό μας έχει επηρεάσει. Άλλωστε, κάποιες φορές ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το καταλάβουμε. Έτσι, η δική τους συμπεριφορά, μπορεί να μας παρέχει πληροφορίες που δεν γνωρίζουμε για τους εαυτούς μας, και να τις φέρουν στην επιφάνεια, βοηθώντας μας να τις καταλάβουμε και τελικά να τις επεξεργαστούμε.

Το πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας με τα Άλογα απευθύνεται σε ενήλικες από 19 ετών και άνω, και περιλαμβάνει διαλεκτική ψυχοθεραπεία, διαλογισμό και αλληλεπίδραση με τα άλογα. Δύναται – και κάποιες φορές συνιστάται – να συνδιαστεί με άλλες εναλλακτικές θεραπείες.

Οι συνεδρίες ξεκινούν με κλασική ψυχοθεραπεία σε περιβάλλον γραφείου, προκειμένου να εντοπιστούν τα πυρηνικά θέματα που απασχολούν τον συμμετέχοντα και να εγκαθιδρυθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ψυχοθεραπευτή – συντονιστή του προγράμματος. Η διάρκεια αυτού του μέρους του προγράμματος δεν είναι συγκεκριμένη. Ο θεραπευτής κρίνει το χρόνο που ο θεραπευόμενος είναι έτοιμος να εισαχθεί στο επόμενο μέρος του, που είναι η αλληλεπίδραση με τα άλογα. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνονται εναλλαγές στον τόπο της διεξαγωγής της θεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες και την πορεία του θεραπευόμενου, πάντα κατόπιν συζήτησης μαζί του.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.